Стотици жители на Харманли излязоха на протест срещу Регистрационно-приемателния център (РПЦ) за бежанци в града. Недоволните се събраха пред сградата на местното читалище и се отправиха на шествие към центъра с развети знамена и плакати.

"Всички се надяваме някой накрая да чуе нашите искания. Свидетели сме на престъпления и нарушения на обществения ред от страна на мигрантите. Засега конфликтите са само между тях, но въпрос на време е това да се промени", каза един от организаторите, Венцислав Господинов, пред БТА.

Той посочи, че крайната цел на харманлийци е лагерът да смени статута си, като се превърне в център от затворен тип. Дотогава недоволните искат в него да могат да пребивават само семейства, а капацитетът да бъде ограничен до 400 души.

"Искаме спокойно да може да ползваме местата за отдих и спорт в града, той да бъде чист и подреден. Заради несигурността сме принудени да затваряме вкъщи децата и семействата си, безброй са проблемите с лагера", добави и Иван Иванов от Инициативния комитет.

Организаторите подчертаха, че нямат никакви политически искания. Сред недоволните бяха забелязани и кандидати за местната власт, но всички заявиха пред БТА, че са тук като граждани. Полицейското присъствие беше засилено.

Шествието бе подкрепено и от рокери от местния клуб "Чакалите" и от мотористи от страната, и дори моторист от съседна Гърция.

На митинг пред портала на центъра за мигранти протестиращите поставиха своите искания. Началникът на центъра Румен Тинчев отговаряше на множеството въпроси на недоволните.

Според него ситуацията не е тежка - нито от гледна точка на нарушители на вечерния час, които били малко, нито по отношение на болни от заразни болести.