Жители на Омуртаг протестираха заради въведения драстичен воден режим в града. Точно по обяд днес десетки хора се събраха в центъра на града, за да изразят недоволството си. Сред тях бяха кметът на общината Ешреф Ешрефов и областният управител на Търговище Митко Стайков.

Проблемът с водата на Омуртаг е дългогодишен. Тук режимното водоподаване е ежедневие. Но в последно време вода се пуска по чешмите само за часове през уикендите.

Пред БТА управителят на "ВиК" Търговище обясни, че причината са липсата на валежи и намалелият дебит на водоизточника край село Кипилово. Частично решение на проблема може да се постигне, ако се получи разрешение от МОСВ за ползване на втори източник - кладенец, който се намира на 2 км от основния в Кипилово.

Протестиращите издигнаха плакати "Искаме вода, докога така?", "Министър Димитров, разрешете извор Кипилово 2". Те настояват да се намери алтернативен водоизточник.

За БТА кметът Ешреф Ешрефов каза, че общинското ръководство ще търси варианти за разрешаване на проблема. "Ще заложим повече средства в следващия бюджет за осъществяване на хидрогеоложки проучвания в района на село Великденче за осигуряване на друг водоизточник. Но това е в дългосрочен план". Кметът е категоричен, че без намесата на държавата въпросът трудно може да се реши. Освен намалялото количество вода в Кипилово, той се задълбочава и от силно амортизираната вътрешна водопреносна мрежа.