Жители на Добринище блокираха за половин час път II-19 в посока Гоце Делчев с искане да бъдат изградени изкуствени неравности. Причина за протеста, по думите на жителите на града, е преминаването с висока скорост на автомобили през населеното място. Пътят Банско - Гоце Делчев минава през самия град, като разделя цял квартал от централната част на Добринище.

Вижте снимки >>

Това, което искат хората е поставяне на три броя изкуствени неравности за ограничаване на скоростта. Първият на входа на града, посока Гоце Делчев-Добринище. Вторият на моста, който се намира между стадиона и парка, и третият при гарата.

През годините тук са ставали инциденти. Сред пострадалите е Неделчо Чалъков, чиято къща се намира на изхода на града в посока Гоце Делчев, непосредствено преди завой. Преди години в дворната стена се удря лек автомобил, след време и моторист, в нея се е забивал и тежкотоварен автомобил. Според него решение е поставянето на камери за скоростта, които биха стреснали водачи, които нарушават правилата и шофират в повече от разрешените 50 км/ч в населеното място, предаде БТА.

Според друг жител на Добринище - Димитър Далов, изкуствена неравност ще реши проблема с недобросъвестните водачи, които влизат в града със значително превишаване на разрешената скорост.

"Тук е главен път, но минават деца, възрастни, училището е от другата страна, минават и туристи. Трябва да има "легнал полицай", няма какво да ги спре друго", каза още Далов.

Снимка: БТА

За да бъдат чути исканията им, тази сутрин жителите на Добринище блокираха пътя, като застанаха на две от местата, на които настояват да бъдат взети мерки.

Снимка: БТА

Добринище е градче, което се развива, идват все повече туристи, има много деца, които пресичат този път, както и възрастни хора, каза кметът на града Петър Галчев.

Снимка: БТА

До момента местните са събрали подписка с исканията си, внесена до кмета на Добринище. Уведомени са Община Банско, на чиято територия е градът, както и Агенцията "Пътна инфраструктура".

Преди дни е имало комисия, която е огледала целия път и е взето решение да се поставят две изкуствени неравности, каза още Петър Галчев. Предстои да бъдат проектирани и изградени, както и да се обозначат със съответните пътни знаци. Вървим вече по този път с институциите, но хората искат да бъдат чути и това да се случи по-бързо, посочи кметът на Добринище.

Снимка: БТА

През уикенда е изпълнено едно от исканията - обновяване и поддръжка на маркировката, която видимо липсва, хората настояват и за поставяне на повече предупредителни знаци за пешеходна пътека и пресичащи деца.