Първият половин час на 1 февруари системата не бе достъпна, съобщи "Фокус".
Проблем със сайта http://www.nsi.bg/census2011 имаше и вчера, но от Националния статистически институт (НСИ) обясниха, че тестват системата.

Сайтът бе спрян няколко часа преди тръгването на преброяването в 00.00 часа поради техническа настройка, каза Любомир Блатски, началник отдел “Пресцентър и публикации” в НСИ, цитиран от "Фокус".

Малко след 7.30 ч. директорът на института Мариана Коцева съобщи по БНР, че вече има над 4000 преброени българи. Към 10 часа тя обясни, че почти 10 000 българи вече са се преброили по електронен път, предаде БГНЕС.
Желаещите да се преброят електронно нарастват лавинообразно, каза Коцева. От НСИ са учудени и не са очаквали толкова голям интерес. Посещенията на сайта били 80 000 - толкова, колкото са те за един месец.

С една регистрация може да се преброи цялото семейство.

Традиционното преброяване на книга започва в 8.00 часа на 10 февруари. В него ще участват 55 000 преброители и контрольори.
От НСИ уточняват, че гражданите могат да отговарят на въпросите и на входа, не е необходимо да пускат преброителите в домовете.
При преброяването е гарантирано, че в домовете на гражданите няма да влезе данъчен, полицай, митнически служител или човек, срещу когото са постановени наказателни мерки, влезли в сила със съдебно решение. Взети са мерки  участниците в преброяването да не злоупотребяват с лични данни.

Преброителят е задължен с клетвена декларация да пази в тайна получената информация. Длъжен е и да се легитимира със служебна карта, на която има уникален номер и снимка. Ако някой гражданин обаче откаже да попълни данни или ги попълни умишлено недобросъвестно, то тогава законът е предвидил глоба от 120 лева на лице.

От НСИ съветват тези, които имат възможност, да се възползват от електронното преброяване. То ще е активно 24 часа в денонощието, а самото попълване на картата не би отнело повече от 10 минути. След попълването на анкетната карта преброилите се ще получават уникален 10-цифрен код, който трябва да покажат на анкетьорите на НСИ като доказателство, че са се преброили онлайн.
Електронното преброяване ще продължи до 24.00 часа на 9 февруари.

34 са въпросите, на които трябва да отговарят хората, ако към тях се прибавят и тези за жилищата, общият брой на въпросите е 63. На три въпроса може да се отговори по желание - за етническа група и майчин език, както за вероизповедание и религия.
Целта е чрез тях да се събере информация за възрастта, образованието, трудовата дейност, семейното положение и жилищните условия, "но не и за собствеността на хората, за доходите им или данъците, които плащат", обясниха от НСИ.

Това е 17–тото преброяване у нас за 130–годишната история на националната статистика. Обикновено национални преброявания се правят на 10 години. Най–много - почти 9 милиона, българите са били при преброяването през 1985 година. През следващите две преброявания населението на страната ни намалява. През периода 4.12.1992 г. - 1.03.2001 г. населението на страната, в резултат на миграционните процеси, е намалял с 217 809 души, а общо за периода 4.12.1985 – 1.03.2001 г. поради външна емиграция страната е загубила 680 000 души.

"Преброяване 2011" приключва на 28 февруари точно в 20.00 часа. На 1 март ще бъде обявен финалът на кампанията и ще стане ясен процентът на преброените българи. Пълните резултати ще са ясни в началото на април.
Около 200 страни в света провеждат преброяване на населението през 2010 и 2011 г.
България е първата страна от Европейския съюз, която ще преброи населението си тази година. Само седем държави от общността, сред които сме и страната ни, ще приложат и електронното преброяване.

Последна актуализация в 11 ч.