Жена от Сливен почина в такси, след като линейка отказа да я вземе от дома ѝ,, съобщи bTV. Близките ѝ били принудени да търсят транспорт, за да я закарат до болницата, където само констатирали смъртта ѝ.

От Спешния център в Сливен казаха, че служителят е виновен и ще бъде наказан.

63-годишната жена се почувствала зле в дома на дъщеря си и зет си във вилната зона на Сливен. Роднините ѝзвънят на тел. 112. Отсреща отказват да изпратят помощ, преди да чуят жената, която е зле.

Близките викат такси и така губят още ценни минути. Таксито оставя хората на входа на болницата, но след минути ѝ звънят от полицията с информация, че жената е починала.

От центъра за Спешна помощ в Сливен отказаха да говорят пред камера, но заявиха, че техният служител не е преценил ситуацията. Директорът на центъра обяви, че той ще бъде наказан дисциплинарно.

Окръжната прокуратура в Сливен е започнала разследване на случая, каза за БТА Ваня Белева, говорител на държавното обвинение.

Ще бъдат разследвани причината за настъпилата смърт, действията на Спешния медицински център и диспечера, приел сигнала, посочи прокурор Белева. Направена е била аутопсия, изискани са били документи.

Извършва се проверка на случая от страна на ръководството, каза д-р Василиса Симеонова, директор на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Сливен. Тя обясни, че сигналът не е бил подаден адекватно от близките, а от страна на оператора на ЦСПМ не са били добре зададени въпроси, както изисква стандартът на Центъра. Последвала е покана да се доведе пациентката до спешното отделение, без да се изпрати екип.

Ще бъдат предприети мерки и наказания спрямо оператора на Регионалната координационна централа за неадекватно зададените въпроси относно спешността на повикването. Д-р Симеонова допълни, че наказанието спрямо него ще бъде строго.

Във връзка с изнесена в медиите информация със заглавия "Жена почина в такси, след като не ѝ пратиха линейка", ИА "Медицински надзор" се самосезира и започва от 12 февруари извънредна проверка в ЦСМП-Сливен, обявиха и от Министерството на здравеопазването.