Протестите започнаха в 18 часа. В София се събраха около 150 човека, присъства и самият Желяз Андреев.

Тримата собственици на фирмата, в която е работил той, може да са сключили сделка с американската прокуратура за намаляване на присъдата си. Такова предположение направи самият Андреев на протеста. Според него причината да му е повдигнато обвинение през октомври 2016 г., а искането за екстрадиция идва чак сега, е, че собствениците се опитват да натопят тукашните си служители.

Събралите се в негова подкрепа в София издигнаха плакати: "Няма да дадем Желяз", "Работата в Колцентър не е престъпление","Българийо, не погребвай живи децата си!".

А Протестиращите пред Съдената палата в родния град на Желяз Андреев - Добрич, сложиха баджове с надпис "Аз съм Желяз" и също издигнаха плакати "Желяз е невинен" и "Българийо, не погребвай живи деца си".

Очаквам голяма съпричастност от хората, които са тук със сърцата и душите си, заяви майката на младежа Мариела Денчева, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос от журналисти жената каза, че инициираните от Министерството на външните работи консултации с правителството на САЩ около случая с Желяз са обнадеждаващи и това показва, че държавата заема позиция.

На протеста бе прочетено откритото писмо от преподаватели на Желяз Андреев в Софийския университет "Свети Климент Охридски", където той е завършил културология.

На митинга се изви опашка от хора, които подкрепиха подписка до премиера, до председателя на Народното събрание, до министъра на правосъдието и други институции под наслова "Да спре екстрадицията! Искаме справедливост за българските граждани, адекватен и независим от световните сили съд".

В знак на подкрепа певци от хор "Добруджански звуци", в който пее и майката на Желяз, изпълниха "Многая лета". Пред Съдебната палата танцьори в национални носии поведоха събралото се множество на протестно хоро

29-годишният Желяз Андреев е работел с още българи в софийския офис на регистрираната в Маями фирма AW-Tronics. Компанията обаче е търгувала със стоки с възможна двойна употреба със Сирия и в частност - самолетни части за авиолиниите Syrian Air. Американската прокуратура твърди, че фирмата е подавала неистинна информация на федерални агенции с цел да прикрие сделките със Syrian Air, а тримата шефове са "насърчавали служителите си, които съзнателно са продавали забранени стоки на сирийските авиолинии". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, смятат обвинителите зад Океана.

Самият Желяз Андреев неколкократно заяви, че според него той е невинен и че не е подозирал, че нарушава какъвто и да е закон, камо ли американски. Днес той и адвокатът му се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова

Днес стана ясно още, че американското поделение на Интерпол е поискало временно задържане на още 4-ма български граждани - двама мъже и две жени.
Основанията за това са същите, заради които в ареста за няколко дни беше Желяз Андреев - нарушаване на ембаргото, наложено от Съединените щати на Сирия.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че засега няма да иска задържането на четиримата под стража. Няма да бъде протестирано и решението на съда в Добрич, който пусна на свобода срещу подписка  Желяз Андреев.

Министерството на правосъдието пък изпрати покана до Департамента за правосъдие на САЩ с молба за провеждане на спешни двустранни консултации за разрешаване на случая.

Какъв е шансът пред Желяз Андреев?