Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, вече са в електронен формат и се изпълняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това съобщиха от пресцентъра на Информационно обслужване (ИО).

Новият ред е в сила от 13 юни след обнародването в Държавен вестник на промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Първоначално преминаването към изцяло електронни жълти и зелени рецепти беше планирано за 1 юни, но се забави заради продължилото по-дълго обществено обсъждане.

Всички хартиени жълти и зелени рецепти, издадени до 12 юни 2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност, допълват от ИО.

Новата функционалност осигурява възможност за изпълнение на жълти и зелени рецепти в цялата страна. Досега хартиените жълти и зелени рецепти можеха да се изпълняват от аптеките само в областта, в която са издадени.

Данните показват, че само за първия ден от въвеждането на електронните предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества, са издадени над 300 рецепти, като 30 от тях вече са изпълнени.

Общият брой на издадените до момента електронни рецепти през НЗИС надхвърля 32,5 млн., като средно на ден се изписват по над 50 000.

През април директорът "Софтуерни интеграции" в "Информационно обслужване" Борис Костадинов обяви, че общият брой на отпуснатите лекарствени продукти през НЗИС надхвърля 95 млн.

Това е поредна в стъпка в дигитализирането на рецептите, но най-масовите бели рецепти продължават да се изписват предимно на хартия.