Двама министри представиха мобилното приложение е-Rх за издаване на електронни "бели рецепти".

Лекарите вече ще могат да ги издават от мобилен телефон или от таблет, когато нямат възможност да направят това на компютър с медицински софтуер, обясни здравният министър Асен Меджидиев на съвместна пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров.

Приложението може да се използва едновременно от няколко мобилни устройства.

"Забавихме се с мобилното приложение, но искахме да изчистим всички детайли. Пускаме го абсолютно функциониращо. Когато няма на разположение компютър, бели рецепти ще се издават от телефона", допълни той, цитиран от БТА.

"Лекарят може да изпише рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Рецептата веднага попада в електронното здравно досие. Има голяма полза за пациентите", коментира Меджидиев.

"Подобряването на услугата за пациентите е целта на приложението", посочи Меджидиев. Той каза, че изписването на бялата рецепта ще става бързо и от всяка една точка на страната. Това ще е възможно и за системата на Спешната помощ, каза още здравният министър. Тази рецепта веднага попада в електронното здравно досие", уточни още той.

Важно условие за ползването на приложението е лекарят да бъде активен член на Българския лекарски съюз, каза Ивайло Стойчев от "Информационно обслужване", което е разработило мобилното приложение.

Подробни инструкции за използването на приложението ще бъде достъпна на сайта his.bg.

Няколко правителства се занимават поетапно с темата за въвеждането на електронната рецепта.

Стартирането на издаването й бе обявено още на 1 юни 2021, когато трябваше да се практикува повсеместно за медикаменти, заплащани по НЗОК.

Първоначално електронната рецепта бе внедрена в края на декември 2020 година.

Снимка: БТА