Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, цитиран от Дарик радио и Стандарт.

Поводът за дадената от него пресконференция под наслов „За здравето и оцеляването на нацията" са наложените регулативни методики от НЗОК, които според БЛС са довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват българските граждани. През последните дни редица болници в страната предупредиха, че заради наложените лимити ще бъдат принудени да отказват прием на пациенти и дори да спрат дейност. Медиците заплашиха с протести и искат оставката на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Според д-р Райчинов обаче истинският виновник за методиката е вицепремиерът Симеон Дянков, тъй като тя е изготвена в Министерство на финансите. Що се отнася до средствата, които Симеон Дянков прибрал от здравните ни вноски (резервът на НЗОК от 2 милиарда лева, който Дянков пренасочи към фискалния резерв - б.р.), председателят на БЛС призова публично да бъде обявено къде и колко от тях се съхраняват, както и какво се случва с лихвите, получени от тези пари.

Ако до началото на лекарския протест утре управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков премахне ограниченията за медицински достъп, лекарите няма да има за какво да протестират, обявиха от БЛС и допълниха, че има реална опасност до 2 дни д-р Цеков да стане безконтролен. Според Цветан Райчинов в момента Цеков не проявява нищо повече от чист инат, като до момента не е дал смислен отговор на това - защо са въведени лимити и защо те трябва да останат.

Същевременно над 80% от лекарите от съсловието продължават да настояват за оставката на Пламен Цеков, като според лекарския съюз парите за болниците са със 100 милиона лева по-малко от миналата година.