От миналата седмица бележката е необходима, за да получават семействата месечните детски надбавки в размер на 35 лева.
Досега за получаване на детски помощи се изискваше от родителите документ, че детето му  ходи  училище. Тази мярка бе въведена с цел да намалее броя на отпадащите от училища деца, които са предимно роми. Предимно те са и с пропуснати имунизации.

Личните лекари подкрепят идеята да се издават удостоверения за извършени профилактични прегледи и за имунното състояние на децата до 18-годишна възраст. Според тях тази мярка ще доведе до повишаване броя на имунизираните хора, което ще предотврати епидемии, като тази от морбили. Това се посочва в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до медиите, предаде БТА. Повод за позицията им са оплаквания на майки, че лични лекари им искат от 2 до 10 лева за издаването на удостоверението. 

Удостоверенията за имунното състояние и направени профилактични прегледи за детските надбавки не се покриват от бюджета за първична медицинска помощ, не са обезпечени финансово и за това се взима такса за издаването им. Въпреки отправените към Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и НЗОК въпроси, все още нямаме отговор, който да показва желание за договаряне на механизъм за заплащане на тази дейност на лекарите, без това да натоварва пациентите, изтъкват от сдружението.

До договарянето на взаимно приемлив механизъм на заплащане на удостоверенията за извършени профилактични прегледи и за имунното състояние на децата, общопрактикуващите лекари ще продължат да изискват определената от лечебното заведение такса за издаване на документите, категорични са още от сдружението.  Оттам изтъкват, че общопрактикуващите лекари ще се ангажират да установят имунното състояние на всяко дете, записано в практиките им.