За първи път в България е засечен британски вариант на коронавирус с мутация като при бразилския. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Новият вариант не е по-опасен, но е по-заразен, обясни проф. Кантарджиев.

За момента вариантът е засечен само при възрастен мъж от София, който е боледувал в края на април и е починал, съобщават още от Националния център по заразни и паразитни болести.

361 са новите случаи на коронавирус у нас или 3,3 процента от направените малко над 11 хиляди теста за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са новозаразените в София- 63, следват областите Пловдив -27, Варна - 25 и Благоевград - 24.

Междувременно днес стана ясно, че Националният оперативен щаб за борба с коронавируса не функционира към момента. В съобщение до медиите от правителствената пресслужба припомнят, че В него от институцията припомнят, че след като на 15 април Националният оперативен щаб бе разформирован, не е издавана последваща заповед за възстановяването му.

Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари миналата година и имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването Covid-19.

На 18 април т.г. премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство.