Жители на квартал "Факултета" блокираха ключови столични улици късно снощи. Движението бе спряно по булевардите "Константин Величков", "Тодор Александров" и "Александър Стамболийски".

На бул. "Сливница" напрежението се изостри и се наложи да се включи и кордон от полицаи, съобщи МВР.

Демонстрациите са израз на солидарност и подкрепа към загиналия в събота в столичния квартал "Разсадника" таксиметров шофьор.

От МВР съобщиха, че протестите са преминали без да бъдат нанесени сериозни щети и без задържани нарушители на реда. Има обърнати контейнери за боклук. Посочва се и за материални щети по една кола, шофьорът на която направил опит все пак да мине през блокадата.

Близки, колеги и роднини на починалия 34-годишен таксиметров водач настояват случаят да не бъде потулен, разследването да е прозрачно и виновните за смъртта да бъдат открити, съобщи БНТ. Според тях това е убийство вследствие на побой и информацията по случая в медиите не е достоверна. Тепърва аутопсията ще установи причината за смъртта.

От таксиметровия бранш настояват за законови промени, свързани с безопасността на таксиметровите услуги.

Високото напрежение, което предизвика този случай, провокира среща между главния прокурор и жители на квартал "Факултета", където е живял починалият Христо Трайков.

Прокуратурата повдигна обвинение на 23-годишен мъж - привлечен под отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлена средна телесна повреда. Задържан е за 72 часа.

Свидетелските показания се разминават - според някои таксиметровият шофьор първи е ударил младия мъж, според колеги на водача обаче не той е започнал боя, не бил слязъл от таксите, бил е ударен, докато е седял на работното си място.