Мигрантският натиск на българо-турската граница е нараснал с 24 процента през последния месец спрямо предишния, но организацията е достатъчна, за да сме спокойни. Това съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който провери работата на граничните служби.

"Около 860 полицаи от вътрешността на страната са командировани да помагат на "Граничната полиция". Внимателно следим ежедневната картина и ако има промяна, сме готови да реагираме с допълнителни сили и с промяна в организацията, защото методите за влизане през границата се променят ежедневно. При нужда ще се разчита и на военното министерство", посочи Демерджиев.

По думите му през първите седем месеца на година са направени над 60 хиляди опита за незаконно влизане през границата. Много малка част от тези хора обаче са успели да преминат и да се установят в страната. Предимно сирийци.

Към днешна дата няма нужда от допълнителни части от военни, смята вътрешният министър.

"Ако има промяна, трайна промяна дори в рамките на няколко дни, ще реагираме незабавно", каза Иван Демерджиев.

По думите му оградата на границата е в добро състояние, а техническите съоръжения са изправни.

"Но динамиката на събитията налага да следим ежедневно и да реагираме спрямо възможностите си, основно с жива сила и с методи на противодействие. Начините за предоляване на границата са разнообразни - тези, които видях сега на камерите, са чрез стълби, със стволове на дървета, някои се опитват да минат под мрежата или я нарушават", обясни още служебният министър.

Колкото до центровете за бежанци, според Демерджиев целта е чрез засилване на охраната да не се допуска тяхното препълване.

"Засиленият натиск е факт, тенденцията е да нараства. Паралелно с натиска засилваме противодействието", увери той.

На въпрос дали МВР ще преосмисли решението за закриване на гранични пунктове, какъвто е случаят с пункта в Болярово, служебният министър посочи, че ще се анализира ситуацията и при нужда ще се вземат и такива решения. Увери, че е запознат със случая в Болярово и с позицията на бившия министър Бойко Рашков, че са следвали математически алгоритъм, който ги е довел до това решение.

"Не съм привърженик на простата математика и ще проверя какви са последиците от този извод", каза Демерджиев.

Все още е рано да се говори за рокади във ведомството.

"Още от първия ден се сблъскахме с проблеми и това не предполага да решаваме организационни въпроси. След като овладеем положението по границите, което е сериозно и създава включително международни проблеми, тогава ще се концентрираме върху оптимизация, проверка на тази част от личния състав, която евентуално не е годна за функциите си. Ако стигнем до такава преценка, ще има рокади. Предварително решени рокади няма".

А за организацията на предсрочните избори Иван Демерджиев каза, че всичко, което съществува като добри практики, ще бъде приложено. И че амбицията на МВР ще е да залови хора, които стоят зад купения вот, не само да го предотвратят.