Това разказва популярната водеща, чиято идентичност беше открадната наскоро в най-популярната социална мрежа в света. Истинската ѝ личност е блокирана от фалшивия профил. Целта на фалшификаторът е користна. Типичен пример за "scam" - онлайн измама. По този повод, Елена написа писмо до създателя на Facebook:

"Уважаеми Марк Зукърбърг, казвам се Елена Розберг, радио и телевизионен водещ и журналист от България. Фалшив профил използва личните ми данни и снимки, за да покани хора да участват в раздаване на пари, като поиска номерата на кредитните им карти. Стотици мои приятели са докладвали за измамата. Facebook им каза, че фалшивият профил няма да бъде премахнат, защото не нарушава правилата на общността. Мога ли да съм уверена, че Facebook е безопасно място и защитава своите потребители? Какво бихте направили на мое място?"

Eлена участва в новия епизод на подкаста "Trendy", който обсъжда важни въпроси като:

Какво можем да направим, ако ни откраднат самоличността онлайн? Как съществуваме в дигитална среда? Можем ли да разграничаваме истината и лъжата в социалните мрежи?

"Бих сравнила Фейсбук с Франкенщайн. В началото благовидните намерения бяха да се свръзват хората помежду си и да общуват глобално. Това нещо е изтървано. Юздите му са изпуснати. Дори създателите са наясно, че са го пуснали на свобода и не знаят как ще се развива занапред" - това казва Елена Розберг, която дава конкретна идея как да намалим щетите - "Трябва движение на хора, които да са освободени от Facebook, да напуснат платформата и тя да се самозатвори. Но не виждам как това ще стане. Защото тя е комерсиална платформа, а когато са замесени парите - ще има достатъчно много хора, които биха останали. Независимо от всички щети, които са им нанесени.".

Чуйте аудиото!

Какво можем да направим, когато ни откраднат самоличността?

"По съвети на моя адвокат, отидох на 6-то районно и подадох сигнал за извършено киберпрестъпление. Гледаха ме като бяла врана. Не очаквам бързи и дълбоки разкрития. Но като граждани, трябва да правим и тези малки законови стъпки, за да се защитим" - споделя Елена. И дава примери с популярни български групи, които имат проблеми с публичните си профили в социални мрежи и платформи.

Миленита разказва и за фалшивите профили на звездите от сериала "Под прикритие". Събеседниците обсъждат и размитите граници между истината и лъжата, чрез технологията Deep Fake. Елена Розберг споделя, че би напуснала социалните мрежи, но сега това не е възможно за нея. По-важното за нея е да се създаде обществена непримиримост или нагласа за проверка на факти в дигитална среда.

В подкаста се обсъжда и управлението на Twitter от Илон Мъск и анкетата, в която 57 % от гласувалите потребители - не искат той вече да взема важните решения за социалната мрежа.

Чуйте интересния разговор!

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic