Дали границата на насилието се определя от личността или от общността? Какво означава "домашно насилие"? Защо не сме способни да говорим за своите чувства и емоции и до какви проблеми води това? Каква е ролята на всеки от нас всеки от нас за това да бъдем по-здраво общество, което не допуска насилие? Как изкуството и популярните личности помагат? Това са посоките в нови епизод на подкаста "Trendy". 

"Насилието е тема все още табу. Все още срещаме хора, които за определени форми на насилие твърдят, че не са насилие. Или убеждават себе си в това. Но пробуждането на тези хора е много важно за нас като общество и за нашата колективна мъдрост"- това казва Оля Минева от Фондация Emprove. Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие.

"Според ООН има 5 форми на насилие, но всички ние знаем, че всъщност са 5 милиона. Защото всяка форма на нарушаване на твоето усещане за увереност в теб, в свободата ти, в правото ти на избор за това с кого да се виждаш или какво да работиш - са първи признаци на насилие" - казва Оля. И допълва:

"Жените от нашата организация Emprove са преминали през форми на насилие и с целия си опит застават и говорят не само към други жени, а и като лектори към нас като общество. За да ни научат как всичките ние да го разпознаваме и да не го допускаме".

Чуйте аудиото!

Извод от работата на фондацията е, че всички тези жени казват, че когато има форма на насилие, дори да е трудно за разпознаване отвън - човек има вътрешно чувство, че това не е редно, в мига когато се случва. Големият въпрос обаче е защо остават в токсична връзка? Един от отговорите е, че повечето жени, живеели в токсични взаимноотношения и преживели насилие, са развили като резултат ниска самооценка и не вярват в себе си или че заслужават нещо по-добро, за да имат силата да си тръгнат от насилника, обяснява експертката. Там идва роля на подкрепящата им мрежа - да е до тях, да ги окуражи, да им вътре увереносста, за да могат сами да направят първата крачка.

Много често жените казват, че не са жертви на насилие, когато търсят помощ. Защото никой не иска да бъде жертва. "Това е т.нар. "РаноБудна" жена от кампанията на Emprove".

В подкаста се цитира и актрисата, художничка и автор на детски книги - Диана Димитрова, която наскоро говори публично по темата за насилието, според която "Психическото боли много повече - думите трошат кости".

"Чуй гласа ми" пък е кампания, която помага на мъжете да говорят. В нея се включват популярни лица като Христо Мутафчиев, Свилен Ноев от Остава, Георги Тошев. Кампанията обръща внимание на това, че проблемите често идват от неизговорените емоции, в общество, в което никой не ни учи как да изразяваме своите чувства, емоции, възприятия, притеснения. Рапърът Матю Стоянов - Жлъч, например казва: "Основният ни проблем е с неговоренето в името на това да си запазиш черупката. Силата идва от това да покажеш слабост и да си силен въпреки това. Смелостта не е да си безстрашен. Смелостта е да действаш въпреки страховете си".

Оля Минева разказва и за мъже, които чрез говорене и терапия успяват да спасят брака си, като преди това са осъзнали, че имат проблем със своите емоции. "Изкуството помага на хората да стигнат да емоции, до които иначе няма как да стигнат" - казва Оля и дава за пример и иницативата с карти, създадени от български художници, които помагат в процеса. - това да е нанов параграф, иначе звучи, все едно караме мъжете да отидат на арт терапия.

На 9-и декември 2022 (петък) от 18:30ч. в клуб КЕВА фондация Emprove ще представи първия тираж на комплекта карти "Пробуждане между редовете". Колодата представлява умалена версия на 30-те вълнуващи истории и илюстрации от изложбата със същото име, която по-рано тази година хвърли светлина върху преживяванията на жени, преминали през емоционално или физическо насилие. Освен естетическа и колекционерска стойност, картите имат и терапевтични ползи, като към комплекта са описани различни видове игри и задачи за себеопознаване, вдъхновение, увереност и кураж. На събитието са добре дошли всички почитатели на българското изкуство и поддръжници на каузата на Emprove.

Чуйте аудиото!

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic