Мъжете умират пет години по-млади от жените - поне статистически. Макар че през последните години средната продължителност на живота в Германия непрекъснато се увеличава, мъжете все още мрат по млади, научаваме от АРД. Според авторките на статията Нина Кунце и Елена Вайд причината навярно е кодирана в прословутата Y-хромозома.

Когато клетките губят Y-хромозомата

Както е известно, две Х-хромозоми в клетката предопределят пола на човека като женски, докато комбинацията Х-Y-хромозоми "носи отговорност" за мъжкия пол. Y-хромозомата, която е много по-малка от Х-хромозомата, създава в ембриона мъжки полови белези, но в хода на човешкия живот, при деленето на клетките, тя може да изчезне от мъжкия организъм. А това далеч не е безопасно, казва пред АРД д-р Андреас Цайер от Университетската клиника във Франкфурт.

"Редица изследвания през последните 2-3 години показаха, че когато мъжът изгуби Y-хромозомата, нараства опасността от сърдечносъдови заболявания, от Алцхаймер, диабет и от класическото заболяване при по-възрастни хора - макулна дегенерация, или влошаване на зрението. И няма как човек да не се запита дали не съществува някаква връзка", обяснява д-р Цайер, който професионално проучва въпроса.

Рискът нараства след 70 години

Y-хромозомата се губи най-вече в кръвните клетки, които костният мозък произвежда с милиарди всеки ден, казва лекарят. А когато една кръвна стволова клетка изгуби своята Y-хромозома, тогава всички клетки, произлизащи от нея, също се оказват без тази хромозома.

Близо 40% от мъжете, навършили 70-годишна възраст, са засегнати от тази мутация. Не всички стволови кръвни клетки обаче губят Y-хромозомата. В резултат от това възниква една тъй наречена мозайка от клетки с различна генетична информация. Изследователският екип от лекари проучва именно въпроса до какво води липсата на Y-хромозомата в част от клетките. Лекарите редовно взимали кръв от възрастни пациенти със сърдечносъдови проблеми и изследвали кръвните проби за клетки с липсваща Y-хромозома. Така установили, че при възрастните мъже със сърдечносъдови проблеми броят на тези клетки е доста по-висок.

Американски учени вече доказаха, че при опитните животни Y-хромозомата играе важна роля за здравето. Кръвни клетки без Y-хромозома са предизвиквали у опитните животни различни възпаления - не само на сърцето, но също така белите дробове и бъбреците, установили тези учени.

 

В резултат от това тъканите развиват фиброза, тоест - повишено разрастване на съединителната тъкан, нарушаваща структурата на тъканите и органите. Като следствие сърдечните стени се втвърдяват и сърцето помпа по-малко кръв, казва още д-р Цайер пред АРД. Все още не се знае дали резултатите от опитите с животни важат и при хората, но косвени признаци за това дават проучванията на лекарския екип във Франкфурт. "Ето защо ние смятаме, че при хората ефектът е същият, както при опитните мишки", казва той.

Засега няма терапия срещу липсата на Y-хромозома. Не се знае също така дали изчезването на тези хромозоми може да се предотврати по някакъв начин. Все пак мъжете могат да спазват определен режим, който да забави или да попречи на изчезването на Y-хромозомата. Д-р Цайер им препоръчва редовно да спортуват, да не пушат и да не се подлагат на стрес.

Статията е публикувана ТУК >>