Заря огря небето над Борисовата градина в София в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Зарята започна в 21 ч. и продължи няколко минути. Събитието е част от празничната програма по повод 6 май.

Вижте снимки

Заради нуждата от социално дистанциране, тази година няма да се проведе традиционният Гергьовденски парад. Вместо това, Българската армия ще отбележи Деня на храбростта с демонстрации и церемонии на 5 места в страната.

Снимка: БТА

По-рано през деня специалните сили направиха генерална репетиция на полигона на Црънча. Повече от 120 командоси проведоха най-важната проверка преди празника. На помощ се включиха сили и средства на ВВС- транспортен самолет "Спартан", вертолети "Кугър" и МИ-17. Командосите отработиха и едни от най-обичайните си бойни способи. По-малко от две минути са нужни на командосите да обезвредят група терористи взели заложници в жилищна сграда. С подобна прецизност специалните сили се справиха и с похитители на автобус.

Снимка: Bulphoto

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пък поздрави всички военнослужещи по случай 6 май. Той обясни, че тази година празникът ще е различен. От ефира на медиите гражданите ще могат да проследят демонстрации на способностите на въоръжените ни сили.

Снимка: Булфото

Адм. Ефтимов заяви, че армията ни изпълнява достойно своите задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и ЕС.

Фокус в усилията остава модернизацията на армията и повишаване на привлекателността на военната професия.

Той благодари на военните медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса и заяви готовност и други формирования на Българската армия при нужда да помагат в борабата с пандемията. Планирана е операция "Своевременна подкрепа".