Македонски гражданин с български паспорт е бил държан от властите в югозападната ни съседка близо четири часа на ГКПП Делчево - за това алармираха от Фондация "Македония" на своята Facebook страница. Председателят на фондацията Виктор Стоянов предполага, че това е свързано с цензура, тъй като недопуснатият да пресече границата Томе Блажески носел със себе си книги, една от които "Геноцидът над българите в Македония". Впоследствие той е освободен, а посочените книги били конфискувани.

Блажески, който е председател на сдружението на македонски граждани с българско самосъзнание "Цар Борис III" в Охрид, е известен с дейността си за защита правата на българите в РСМ. 

"Пак държат българин на границата на Северна Македония за девет български книги, от които пет дори са написани на македонска норма. Значи Скопие не признава "македонски език"? Или защото задържаният на границата беше в Брюксел в ЕП като представител на българите от Северна Македония? Докога и как????", написаха във Facebook вчера от фондацията на Виктор Стоянов

В нова публикация днес уточняват: "За тези няколко книги вчера на ГКПП Делчево македонските власти държаха Томе от Охрид четири часа. И накрая не допуснаха книгите. Тази цензура вероятно е заради дейността на Томе Блажески за защита правата на българите в Северна Македония". 

Преди две години в интервю за БНР Томе Блажески, коментира, че е "много трудно да си българин в Северна Македония". Тогава той призова политиците у нас "да направят каквото е възможно", за да бъдат вписани българите като малцинство в конституцията на Република Северна Македония". "Искаме да се борим за нашите права там и за нашата култура", заяви Блажески. 

Срещу офиса на сдружение "Цар Борис III" в Охрид имаше стрелба и хвърляне на камъни, а на 19 януари миналата година беше пребит секретарят на клуба Христиан Пендиков. По-късно двата български културни клуба бяха забранени и закрити с решение на македонския парламент. 

От външното ни министерство по-рано днес излязоха с позиция, в която се казва, че е "недопустимо да бъде забраняван достъпът до литература, свързана с лица и събития от общата история на България и РСМ". От ведомството настояха за незабавно прекратяване на подобни действия. И добавиха: 

"Категорично неприемливо е в 21-ви век да ставаме свидетели на действия, с които властите на една държава възпрепятстват упражняването на основни за демократичните общества права, каквото е правото на свободен пренос и достъп до информация. Още по-притеснителен е фактът, че тези събития се случват в страна, поставила си за цел интеграция в Европейския съюз и публично декларираща своята привързаност към ценностите и принципите на този Съюз". 

От ведомството посочват още, че "прави впечатление, че този необясним акт на граничните власти е предприет, след като България нееднократно призова темата за двустранните отношения да не бъде използвана като заложник във вътрешнополитическите процеси в Северна Македония". В позицията на МВнР се изразява надежда, че това "не е умишлено търсена провокация срещу обществата от двете страни на границата".

Заместник-председателят на ВМРО Красимир Богданов също взе отношение по темата, като заяви в своя позиция, че случилото се с Блажески и българските клубове в Северна Македония е "в резултат на безобразно слабата ни външна политика по отношение правата на българските общности зад граница".

"Теми като "Шенген", "Еврото", "Украйна" изместиха важното задължение България да бъде защитник на своите - на всички хора с българско самосъзнание независимо къде живеят. Това бездействие насърчи РСМ да премине в настъпление. Споменатите примери на жестокост, вандализъм и омраза към всичко българско нямат аналог в нито една съвременна европейска държава. Те наподобяват методите на нацисткия геноцид през 30-те и 40-те години на XX век. Забраняването, отнемането и изгарянето на книги е елемент на точно тази политика", коментира Богданов.  

Вчера президентът Румен Радев пък изрази очакване пред европейския комисар Оливер Вархей след края на предизборната кампания в Република Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г., което по думите му е незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС. "Изказвания на водещи политически фигури в РСМ, направени по време на кампанията с провокативен характер, не спомагат за укрепване на диалога между двете ни страни", каза още българският държавен глава.