"Корабът чака на рейд, тази вечер влиза в пристанището и започва да се товари с 54-те контейнера с италиански боклук", съобщи днес във Варна екоминистърът Емил Димитров, предаде БТА.

Той уточни, че са изпратени съответните документи и нотификации и на практика контейнерите се връщат в страната, която ги е изпратила. По думите му в Италия върви много сериозно разследване и страната ни оказва пълно съдействие.

Отпадъците пътуват обратно към Ботуша с плаващият под панамски флаг кораб "UNI-Aspire". Минaлaтa ceдмицa в Итaлия бяхa върнaти първитe 28 кoнтeйнeрa c бoклук. Тe e трябвaлo дa бъдaт cклaдирaни нa плoщaдкaтa нa фирмa "Трaш юнивърc" в Гълъбoвo и ca били прeднaзнaчeни зa изгaрянe в "Брикeл". Кoнтeйнeритe щe бъдaт върнaти нa изпрaщaчa - итaлиaнcкaтa фирмa "Дeнтичe пaнтeлoнe"

Предстои да бъдат реекспортирани и останалите 20 контейнера, за които има искане за връщането им в Италия.

Министърът каза, че контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат.

"Всички контейнери, които са влезли в България с документи, които не отговарят на действителното съдържание, ще си отидат от страната", категоричен бе Димитров.

Той коментира още, че на пристанище "Варна запад" ще се ситуират всички бали с отпадъци, които ще бъдат горени в трите циментови завода. Той каза още, че ако инспекторите, които ще проверяват боклука, който ще се гори там, установят каквато и да било нередност, циментовият бранш е заявил, че за своя сметка ще изнесе отпадъка.

"Трите завода, които внасят и преработват отпадъците, са в Северна България и за тях е най-удобно те да пристигат тук", поясни още Димитров.

Според него балираните отпадъци са най-безопасният товар. Димитров коментира още, че най-безопасната част са RDF-отпадъците, които са модифицирани горива и пристигат във вакуумирани опаковки. Те се проверяват и при пристигането си, и в завода, каза той.

Министърът допълни, че това са отпадъци, които и страната ни трябва да генерира, а не да ги заравя по сметища.

"Огромното предизвикателство пред нашата администрация е да стимулираме регионалните депа, които генерират огромни количества отпадъци, голяма част от тях - 65%, да се рециклира, 25 на сто да отидат за изгаряне и едва 10%да се заравят", обясни Емил Димитров-Ревизоро.