Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище "София", който ще осигури 1000 нови паркоместа. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова по време на старта на строителните дейности, съобщават от министерството.

Тя посочи, че след приключването на този проект ще започне и дългоочакваният от всички основен ремонт на закрития паркинг.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

"С изграждането на всички паркинги общият брой на паркоместата ще нарасне на 1800. Това ще гарантира по-доброто обслужване на пътниците и гостите на летище "София", обяви заместник-министър Натова.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Тя подчерта, че тези проекти са част от първия петгодишен инвестиционен план, който концесионерът трябва да изпълни до края на 2025 г., като общо инвестициите за този период са 143 млн. лева.

Снимка: БТА

"До края на миналата година концесионерът е вложил 54 млн. лева, а за тази година предвидените средства са 49 млн. лева", добави Натова.

Заместник-министърът заяви, че очаква летищният оператор да запази добрия темп на изпълнение на инвестиционната програма.

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

"Реализирането на планираните проекти ще превърнат летище София в модерно, конкурентоспособно и предпочитано европейско летище", отбеляза Анна Натова.

Снимка: БТА

Участие в събитието взеха още главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро, кметът на район Слатина Георги Илиев, представители на Столична община и на фирмата изпълнител.