Започва изграждането на новите релси на трамвай номер 5 в София, в споделеното трасе в кв. "Княжево" на бул. "Цар Борис III", съобщи заместник-кметът на Столична община в направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов.

За целта ще бъде стеснен участък от около 150 м. (по бул. "Цар Борис III" между ул."Люлински път" и ул. "Преслав" в кв. "Княжево"), като движението ще се осъществява в една лента и ще бъде регулирано с временна светофарна уредба, така че да има движение в двете посоки, посочи той.

Автобусната спирка (с код 6035) на А59 и А5ТМ в посока центъра се измества със 100 м в посока ул. "Люлински път". Ремонтът на участъка ще продължи близо два месеца, като успоредно с това ще бъдат изградени ново пътно платно, тротоари и улично осветление, обясни Джоргов, цитиран от БТА. 

Обходните маршрути включват ул. "Панорамен път" през кв. "Княжево" и ул. "Любляна", а за идващите от Перник, обходният маршрут е през магистрала "Струма", посочи той.

Джоргов заяви, че са поставени знаци на всички кръстовища, които са преди обходните маршрути, включително на кръговото кръстовище при Перник на магистрала "Струма".

По думите му се очаква да има проблем с движението. "Съчетали сме този ремонт с ремонт на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), едно свлачище близо до Владая", добави той.

Джоргов посочи, че ремонтът, който обхваща 9-километровото трасе от маршрута на трамвая, е в размер на 40 млн. лв. без ДДС, почти 100% европейско финансиране. Той припомни, че миналата година в експлоатация е въведен участъкът от ухо "Съдебна палата" до ухо "Бъкстон".

Продължават и ремонтните дейности в обхвата на кръстовището на бул. "Цар Борис III" и бул. "Никола Петков".

Успоредно с ремонтните дейности по трасето на петицата в проекта, който е на стойност почти 120 млн. лв., включващ през 2019 г. и ремонт на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска", са доставени вече 13 нови нископодови мотриси. Предстои до края на лятото да се извършат ремонтните дейности от ухо "Бъкстон" до "Княжево", каза още Джоргов.