Гласуването за "Кмет на годината" за мандат 2019-2023 започна днес. В година на местни избори конкурсът, организиран от Kmeta.bg, по традиция обхваща целия изтичащ мандат на местните власти. Всички български граждани могат да оценят работата на градоначалниците със своя вот в платформата Kmetnagodinata.bg. Допитването продължава до 23.59 ч. на 14 септември, само от IP адреси от България.

В надпреварата участват всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година е направено за 4 общини - Разлог, Якоруда, Нова Загора и Никола Козлево. Причината е, че там настоящите кметове не изпълняват функциите си през целия мандат (избрани са по-късно или временно изпълняват длъжността) и затова няма как да бъдат оценявани за четиригодишния период наравно с останалите.

  • Кмет на годината
  • Кмет на гражданите
  • Смарт сити
  • Зелена община
  • Градска среда
  • Туризъм и култура
  • Спорт и младежки политики

Всеки гражданин може да гласува за своя фаворит само в една от петте специализирани категории, както и да даде подкрепата си за него в една от двете основни категории - Кмет на годината или Кмет на гражданите.

Регистрацията за гласуването в платформата Kmetnagodinata.bg става през профил в социалната мрежа Facebook, профил в Google или с друг имейл, като в последния случай вотът трябва да бъде потвърден през посочения имейл.

Във всяка категория победителите ще са трима - за малка, средна и голяма община, според броя на населението. (малка община - с население до 20 000 жители; средна община - с население от 20 000 до 50 000 жители; голяма община - с население над 50 000 жители). Типовете общини са определени според официалните данни на НСИ за броя на населението към 31 декември 2022 г.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на официалната церемония "Кмет на годината" за мандат 2019-2023, която ще се проведе на 19 септември 2023 г. в София. Церемонията ще бъде излъчена и по БНТ 1 и БНТ 4 на 21 септември от 21.00 часа.