По този начин главният прокурор се противопостави на предложението на премиера и на вътрешния министър да бъде криминализирано носенето на бензин и дизел в бутилки.
Борис Велчев не отговори конкретно на въпроса защо в такъв случай палежите продължават и разследващите не постигат успех. Той изтъкна, че последната нощ не е имало палежи.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти: "С министър Цветанов говорихме дали не може адекватно да търсим някаква промяна и в закона. Тези, които ги задържат, ги задържат с шишетата запалителна течност. Те казват, ами отивам да си запаля колата с него. Отиват, проверяват колата и оказва се, че тя си работи. Или казва - с тази бутилка отивам да си паля печката в нас. И... по кой член да го обвиниш в палеж. Трябва да го задържиш в момента, когато я пали".
Премиерът сравни палежите със задържаните за подготовката на бомбен атентат през 2003 година, когато, по думите му, било безспорно, че арестуваните са поставили взривното устройство, но те обяснили, че имат бомба, защото отивали да ловят риба в реката

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че полицията се е обърнала за съдействие към бензиностанции да подават информация за лица, които пълнят бутилки с горивни материали. Той все пак уточни, че не всеки, който си сипе в туба, ще бъде смятан за потенциален подпалвач.

Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години затвор, за всеки, "който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност". От 3 до 10 години лишаване от свобода пък заплашват подпалвачите, които за застрашили живота на някого, при опасност пожарът да се разпростре и върху други обекти, ако изпълняват поръчка на престъпна група или ако унищоженото имущество е защитено по някакъв начин. В случаи на настъпили значителни щети НК предвижда от 3 до 12 години затвор, а при настъпила смърт – от 5 до 15 години, припомня БГНЕС.

Засега полицията е задържала трима души за палежите в София, при които изгоряха около 40 коли. Съдът остави в ареста двама от тях. 33-годишният Владислав Николов-Куката е обвинен за три палежа в кв. "Западен парк", а за 29-годишния Юлиян Ковачки МВР съобщи, че е направил самопризнания за 12 подпалвания в "Младост" и "Хаджи Димитър", при които са били засегнати 25 коли.
Магистратите обаче освободиха под гаранция от 700 лева 27-годишния Радослав Стоянов, обвинен за палежи на коли в столичния кв. "Захарна фабрика". Той имал малко дете, за което се грижи и постоянен адрес, освен това бил готов да покрие щетите от 1700 лв.