Новите правила стават факт, след като днес в "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Закона за движение по пътищата, приети от депутатите през юли.
Законът влиза в сила от деня на обнародването му, което е изключение от правилото.

Досега изискването да се кара със запалени светлини важеше само за зимния сезон от 1 ноември до 1 март. Освен това велосипедистите вече задължително ще трябва да носят светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Няма да има специална акция „Светлина", която да следи дали шофьорите изпълняват новото правило. Служителите от „Пътна полиция" ще следят това в рамките на ежедневните си проверки. Глобата за нарушителите е 50 лв.

Аргументите за новото задължение са, че карането на светлини влияе върху пътната безопасност. Противниците на закона смятат, че това води до по-висок разход на гориво и замърсяване на околната среда.

С промяната всички автомобили да се движат с включени фарове през деня, се очаква, че ще намалеят някои видове катастрофи, коментира пред “Фокус” Алекси Кесяков, секретар на Държавната обществено-консултативна комисия за безопасността на движението. По думите му през август 2011 година 80 души са загинали при пътни произшествия. От тях 28 са случаите при сблъсъци на автомобили, а от тези 28 – 22-ма са при челен сблъсък.

„Очакваме, че ще се намалят инцидентите с челни удари. Запалените фарове през лятото позволяват човек по-навреме да види насрещната кола, да прецени с каква скорост се движи. Очакваме да намалеят грешките, които стават в резултат на преценка на водача”, допълни Кесяков. По думите му през юли и август има пик на броя на катастрофите с жертви и ранени.

От синята опозиция обаче вече заявиха, че промяната няма да намали чувствително катастрофите, но пък колите ще харчат повече гориво и ще замърсяват повече околната среда.