"След като разбрахме какво е казал проф. Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва? Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", така външният ни министър Екатерина Захариева коментира пред Нова телевизия думите на сръбския професор.

Преди дни той нарече в интервю българите "зверове, които избиват всичко след себе си".

"Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи. Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата", каза още той.

"На Балканите, като че ли, винаги ври и кипи. Трябва повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим", каза още Захариева.

Тя е уверена, че с коалиционните партньори нямат различния по македонския въпрос.

"Много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение с омраза към един народ?", отговори министърът на изказване на Зоран Заев.

Вчера премиерът на Северна Македония изтъкна, че "непринципната позиция на България е попречила на провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, с което трябваше да бъде ознаменувано началото на преговорите".

"Ние искаме Северна Македония да е част от Европейския съюз. Това, което ни питат всички, е защо не започнат преговори, а в процеса да се решат проблемите ни. Само че не може всичко да се реши за ден, емоционални са, но искахме няколко стъпки преди процеса по одобряването за ЕС", разкри вицепремиерът.

Захариева смята, че оставка на върховния представител на ЕС Жозеп Борел след визитата му в Москва не трябва да се коментира.

"Борел не трябва да бъде отстранен, защото това ще увеличи напрежението", заяви тя, коментирйки новината, че Александър Йорданов от СДС и още 72 евродепутати искат оставката му. Поводът е посещението на върховния представител на ЕС за външната политика в Москва, което, според тях сериозно е навредило на репутацията на Съюза.

"Борисов не се крие зад някого. Трябва отговорност. Не е като Мая Манолова да не е била партиен член", коментира Захариева темата за бъдещите парламентарни коалиции след изборите.

Тя отговори и на въпрос за смъртта на алпиниста Атанас Скатов.

"Оказваме пълното съдействие за транспортиране на тялото на Скатов. Имах множество разговори с мениджъра му, премиерът също, но от фирмата, която организира изкачването, имаше различни версии за смъртта му. По официален документ причината за падането му е скъсано въже, но искаме пълно разследване", каза още вицепремиерът.