Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович беше извикан спешно в Министерството на външните работи, заради медийната изява на сръбския преподавател в държавния Белградски университет проф. Драган Симеонувич, който нарече българите "зверове, които избиват всичко пред себе си".

Професор Симеунович преподава политически науки в Правния факултет на университета и е изпълняващ длъжността директор на правителствената Агенция по национална сигурност.

В телевизионно интервю той направи следното описание:

"Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха с жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им".

Преподавателят обръща внимание и на така наречената "българизация".

"Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата".

Според него страната ни продължава да има претенции за сръбски територии до Крушевац и обвинява Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието.

По време на срещата с привикания посланик на Сърбия днес, от българска страна е заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Изтъкнато е, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа.

България очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции, посочват още от МВнР.

ВМРО припомни за Коста Печанац, избил десетки цивилни българи

"Българите не сме зверове, изнасилвачи и мародери. Нека спекулативните твърдения от сръбска страна да спрат! Напълно подкрепяме действията, предприети от МВнР след поредната провокация. Ние от ВМРО помним". Това послание отправи от своя Фейсбук профил организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов към съседите ни в Сърбия по повод скандалното изказване на проф. Драган Симеунович.

"Ние от ВМРО остро реагираме срещу тенденциозното разпространяване на лъжи, насаждане на омраза към България и българския народ", заявяват още от ВМРО.

Патриотите са категорични, че това по никакъв начин не помага за евроинтеграцията на Сърбия, камо ли за добросъседството между Р България и Р Сърбия. Според ВМРО всички тиражирани лъжи и насажданата омраза срещу българите от страна на професора и и.д. директор на Академията за национална сигурност, могат да се отнасят, и са освидетелствани като действия, които се извършвали сръбски войници и сръбска администрация в Македония, Поморавието и Западните покрайнини.

Симеунович определя като голям сръбски герой Коста Печанац, който избива десетки цивилни българи в Босилеград през 1917 г. Най-бърза справка може да се направи при прочитането на книгата на френския журналист Анри Пози "Войната се връща", който е очевидец на всички зверства и тормоз над българите от страна на сръбската администрация в Македония, посочват още от партията.