Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед за носене на маска на открити обществени места, на които има струпване на хора, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Заповедта влиза в сила от утре, 22 октомври. Тя въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др., се посочва в заповедта.

Маски обаче могат да не носят клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и спортуващите на открито и закрито. Заповедта няма да се отнася още до участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си, а също и до водещите и гостите в телевизионни предавания. Децата до 6-годишна възраст също ще могат да не носят предпазно средство.

В заповедта се уточнява още, че обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Цялата заповед може да видите тук.