Областният кризисен щаб в Шумен забрани да се яде във всички заведения до 30 ноември. Мярката влиза в сила от понеделник, 16 ноември.

Забраната важи за ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове, клубове и други, като се преустановява консумацията на място на открито и на закрито.

Освен това се преустановяват всички аматьорски спортни мероприятия и занимания, състезания и тренировки, в това число по йога, Пилатес, аеробика и други - и на открито, и на закрито.

Учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение от 12 до 25 ноември, решиха още от Областния кризисен щаб.

Мярката се налага, тъй като през последните дни болните в областта непрекъснато се увеличават, а МБАЛ-Шумен е с най-голям брой пациенти с коронавирус в страната. Днес в ковид-отделенията има 240 пациенти, от вчера болни с коронавирус се транспортират в лечебни заведения в Търговище и Бургас.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация излезе с позиция във връзка с решението на Областния щаб за борба с COVID-19 в Шумен да се забрани консумацията в ресторанти, кафенета и други заведения: "Недопустимо е да се прекратява работата на заведенията за хранене без заповед на здравния министър", категорични са те.