Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 16 и 20 януари сред 1000 души, предаде БТА.

По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години - 76 на сто от тях, високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната НЦИОМ регистрират сред хората, които никога на са пушили (86 процента), както и сред бившите пушачи - 75 на сто. Две трети от пушачите се противопоставят на забраната, но една трета я подкрепят.

Малко над половината от участвалите в изследването са непушачи
- хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите. 3 процента посочват, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места. Според данните, 42 на сто от анкетираните заявяват, че пушат.

По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи. Сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението.
Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64 на сто, сред поддръжниците на БСП - 72 процента, сред избирателите на ДПС - 62 на сто, а сред подкрепящите "България на гражданите" - 57 процента.

Социолозите коментират, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на анкетираните по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.

Пълната забрана на пушене на обществени места влезе в сила от 1 юни м.г. Тя  предизвика остри протести на ресторантьори и хотелиери и доведе до внасяне на предложение за частичната й отмяна, но парламентът го отхвърли в края на 2012 г.
В началото на февруари председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че промените, които разрешават пушенето в заведения, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент.

"За" и "против" забраната - уличните протести