За хаос при изплащането на пенсиите за хора с увреждания алармира омбудсманът Диана Ковачева, която настоява да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. 

Ковачева е изпратила препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов след многобройни жалби от граждани. Те сигнализират, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в сила от 25 януари тази година, е настъпил хаос, защото няма реални действия от отговорните органи, а това според жалбите води до невъзможност засегнатите да получат полагащите им се средства. 

Парламентът прие на второ четене на 19 януари промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат при забавяне на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.

Тези промени бяха инициирани от проф. Диана Ковачева, за да не губят хората права и да получават пенсиите си за инвалидност докато чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация. При заварените случаи РЗИ трябва да изпрати информация за забавените експертни решения в двуседмичен срок от влизане в сила на законовите изменения, т.е. 25 януари 2023 г., който вече е изтекъл. 

Проф. Ковачева алармира за кризисното положение, в което се намират много граждани с увреждания заради забавянията на органите на медицинската експертиза. Така тези хора на практика са оставени без възможност да упражняват правата си и да получават полагащата им се помощ за дълъг период, отново не по тяхна вина, добавя общественият защитник. 

Засегнатите гражданите очакват в най-скоро време да се възобновят правата, казва още Ковачева и отбелязва, че всеки ден забавяне за тях "означава грубо неспазване на действащото законодателството и е равносилно на произвол". Омбудсманът препоръчва да бъдат предприети всички необходими действия за възобновяване на плащанията без забавяния.

По данни на Министерството на труда и социалната политика месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания се увеличава с 22% от 1 януари този година.