Днес в 15:00 ч. Фондация "Тракия" стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити за изземване на частната колекция на Васил Божков и Фондация "Тракия".

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", заяви в разговор по телефона директорът на звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети.

В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация "Тракия" е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на г-н Васил Божков и Фондация "Тракия".

 Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от

пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно - изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състоянието му, изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка, пишат от фондацията.

Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери.

Във връзка с изявленията от страна на Прокуратурата, че има спекулации и "хибридна атака" относно твърдението за изнасяне на културни ценности в чували и кашони, Фондация "Тракия" подкрепя с видеоматериал от 29 януари т.г., на който ясно се вижда изземването на законни културно-исторически ценности от лабораторията на Фондация "Тракия" на ул. "Дунав" в кашони и чували, твърдят от фондацията.

Ще се направи цялостна проверка на колекцията на бизнесмена Васил Божков, която ще отнеме два месеца. Това каза в студиото на "Лице в лице" по bTV културният министър Боил Банов.

Той заяви, че никой никога не е правил опити да изнася ценните артефакти в кашони или чували.

Вратичка в закона е позволила на бизнесмена да не идентифицира над 2 700 ценни предмети, обяви още министърът на културата.

Главният прокурор Иван Гешев възложи на министъра на културата Боил Банов да провери и изясни обстоятелствата около произхода, придобиването, идентифицирането и регистрация на предметите, стопанисвани от Фондация "Тракия", собственост на хазартния бос Васил Божков и изложени в частния му музей.

Банов отрече това да е така и поясни, че е смешно да се смята, че в подобни кашони като на видеото има ценни предмети.

Министърът на културата заяви и че 212 от предметите са регистрирани на фондация "Тракия", за да се създаде музей с тях, а други над 2000 са на Божков и за тях само е подаден документ, за да се регистрират, което е една стъпка от 3.

От самото начало на операцията експерти следят предметите и на място се оглеждат, ще се направи и експертиза на картините на бизнесмена, за да се определи дали са автентични, допълни Банов.

Той поясни и че археологическите предмети са по-особен случай и дори и да са част от частна колекция те не може просто така да се изнасят на търг, понеже са част от паметта на нацията.

Той коментира и информациите, че на Венецианско биенале са били изложени чаши за левче от ИКЕА, като заяви, че показаните предмети са направени от счупено стъкло и са символика на това, че можем да използваме нещо ненужно, като му вдъхнем нов живот.