Валежите успяха да напълнят питейните язовири у нас. В момента водите в тях са 78,8% от общия им обем и 74,75% от полезния. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите в бюлетина си от днес.

В момента водата в повечето язовири се доближава много до пълния им капацитет.

Изключение прави само "Бели Искър" край София, който е под половината - с 37,76% наличен полезен обем. От началото на месеца продължава тенденцията водните басейни около София да спадат. В края на февруари нивото на "Бели Искър" беше намаляло от 73,5 на 53,5 на сто, а в средата на март вече стига до 42,79%.

Водата в "Искър" също спада, но по-бавно. В началото на месеца нивото беше 77,2%, в средата - 76,11 на сто, а във вторник вече е 75,5%.

"Дяково", който дава вода на Дупница и Кюстендил, също продължава да спада и за 25 дни е намалил обема си от 83,6 на 80,2%. В бюлетина обаче е отбелязана положителна тенденция на приток.

Нивата на яз. "Студена", който навлече на Перник водна криза, остават стабилни и се задържат на 81-82%. Притокът му обаче е по-малък от разхода, а от 10 януари той е в режим на контролирано изпускане.

Със сравнително малко вода е и язовир "Тича". В момента той е пълен 52,46%, но все пак е успял да прескочи критичните нива, тъй като в началото на месеца водата беше под половината от обема. Остава тенденцията за повишаване на обема и приток, по-голям от разхода.

Черноморието окончателно е спасено от водна криза - "Камчия" вече е с наличен полезен обем от почти 90%. "Ясна поляна", който също се използва за питейно-битови нужди от Бургас, пък е пълен 83,3%.

Запълването на яз. "Йовковци" край Велико Търново е най-голямо, като дори минава 100% от наличния полезен обем. "Среченска баня", даващ вода на Враца и Монтана, също е изцяло запълнен - наличният полезен обем е 99,10%, както и този в "Боровица" до Кърджали - с 98%.

Към момента се отчита, че в язовирите има с 65% повече вода, отколкото миналата година по това време.