Сексуалните посегателства над деца във виртуалното пространство бележат ръст в последната година на пандемия. Това заяви в една от редките си появи пред медиите експертът по киберсигурност и бивш кадър на ГДБОП и ДАНС Явор Колев. Той напусна системата на МВР през есента на 2020 година, за да потърси развитие на "по-бавни обороти" в частния сектор.

Пред Вяра и Рени в онлайн предваването #Матине той разказа за решението си и припомни основните правила по безопасност във виртуалното пространство. 

Пазят ли ключови инсититуии в България нашите данни, откъде да пазаруваме и как дори звезда от световен ранг като Силвестър Сталоун се оказа с българска лична карта, ще разберете, ако гледате предаването! 

"Създадоха се такива предпоставки, че нашият живот все повече да се измести във виртуалното пространство не само за нас възрастните, които все повече използваме технически устройства в ежедневието, но и за децата. До голяма степен те са все повече пред комптъра и естествено стават по-лесна плячка и обект на интерес от страна на злонамерени хора и основно на сексуални пресъпници. Има увеличение на този тип престъпност. Различни са заплахите, които са насочени към децата и възрастите. Това е предизвикателство за нас, но и улеснение за киберпрестъпниците", каза Явор Колев.

Той отбеляза и че скоро все повече от услугите, които предлага държавната администрация, ще достъпни онлайн.

"В момента удобно и лесно това се случва с банковите институции. С един клик е възможно да си провериш сметката, да си платиш задълженията и да прехвърляш пари. Когато това стане достъпно и възможно в държавната администрация, ще се изискват и повече усилия за сигурността на потребителите, за да се защитят личните данни на използващите ги. Важно е, обаче, самите потребители да използват добре защитени устройства", казва Явор Колев! 

Зависи още и по какъв начин сме станали обект на интерес от страна на киберпрестъпници. Така например със затварянето на магазините все повече хората пазаруват онлайн. Посещават се всякакви сайтове, сред които и измамни такива. Те или крадат нашата информация или предлагат некачествени, фалшиви стоки. Това е най-малкото, от което бихме могли да пострадаме, уточнява експертът. 

"Най-чувствителна остава финасовата информация. Също така личните данни, които могат да бъдат използвани за бързи кредити, например. Множество са опасните сайтове. Напоследък станаха много популярни и най-разични тегления и томболи, които крият риск. Трябва да знаем, че няма безплатен обяд и когато пазаруваме онлайн трябва да посещаваме само проверени страници. Това са тези, които имат реклами в телевизията и медиите. Легалните обикновено се промотират по този начин. Така можем да сме по-защитени", уточнява Явор Колев. 

Хубаво е да имаме и обратна връзка от познати и приятели за това как пазаруват онлайн самите те и имат ли оплаквания.  

Снимка: Специализирана прокуратура

Преди седмица, по време на мащабна трансгранична операция на ФБР и българските служби за сигурност бе разбита хакерска банда. Оказа се, че компютърните фалшификатори използвали лика и името на световноизвестния актьор Силвестър Сталоун  за реклама - промотирали дейността си с негов паспорт, в който в графата националност пише "България". Снимката бе разпространена от МВР и прокуратурата. Като второ име на актьора бе написано Енцио, вместо истинските му имена: Майкъл Силвестър Гарденцио Сталоун.

Рай ли се оказва България за хакерите и станаха ли те по-смели във фалшификациите и останалите си действия - питаме Явор Колев. 

"100% защита няма никъде. В Интернет трябва да се спазва киберхигиената. Големите институции и техните специалисти спазват конкретите препоръки, особено след като бяха атакувани (бел. ред. - визира случая с източването на лични данни от НАП). Личните данни на потребителите станаха достъпни в интернет... От една страна това са неприятни инциденти, но от друга страна - повишават информираността и интереса на всеки един от нас за това как да се пазим в итернет", казва той. 

По думите му има и редица други престъпления - заразяване на компютъра с вирус, например. Чрез владяване на компютъра, се получава достъп и до личните данни на собственика му. Цялата информация и действията, които се извършват, се контролират от организираната престъпност.

"Това се случва най-вече чрез сайтовете, от които се свалят музика, филми и комптърни игри. Торентите гъмжат с такива вируси, които вие сваляте заедно с въпросното произведение, когато го теглите. Също трябва да сме вимателни с фишинг имейлите. Това са писма, в които има прикачен файл и са изпратени уж от големи институции. Те приканват да отворим този файл. Ако го направим - информацията на нашия компютър става достъпна за зложелателя", обобщава Явор Колев. 

През последните няколко години са популярни и криптирани файлове, които се изпращат до потребителя с тези фишинг мейли. Тяхната цел е да криптират нашата информация и след това за нея да бъде поискан откуп. Когато той е платен, хакерът изпраща код, с който отключваме информацията си отново.

"Важното е да имаме сериозни защити на компютъра - антивирусни програми. Те трябва да са легални и платени, за да се обновяват ежедневно и да са ефективни. И разбира се, да запазваме и на отделен носител информацията, с която разполагаме на компютъра. Това по-скоро отново е за частните потребители", казва още Явор Колев. 

Обикновено т.нар. криптолокъри, които "заключват" чуждата информация с цел искане на откуп, посягат на големи компании. Но и обикновеният потребител може да бъде мишена. За киберпрестъпността не можем да използваме нито географска, нито политическа карта. Тя действа в едно глобално пространство - интернет. Там не съществуват физически и географски граници, няма собствена полиция или прокуратура, съд или затвор...

"Трябва да има много висока степен на международно сътрудничество, защото всяка една граница в този случай не важи", обобщава Явор Колев. 

Самият той е работил 25 години в системата на МВР, 22 от които в ГДБОП само и единствено по линия на противодействие на престъпленията във високите технологии. В началото е част от Първо районно управление, след това в Икономическа полиция, до създаване на отдела срещу киберпрестъпленията в службите. 

"Нормално е след като прехвърлиш определена възраст, заради напрежението и рискът, на който си изложен през тези години, да се отделиш от тази обстановка. Да използваш знанията и уменията си в частния сектор. В момента консултирам големи компании в областта на телекомуникациите по отношение на закрилата на интелектуалната собственост и киберсигурността, така че съм полезен, но на малко по-слабо обороти. Защото работата в ГДБОП изискваше денонощно разположение, а 25 години по този начин е доста време. Неслучайно работодателят е предвидил за тези хора да се оттгелят и по-рано от работа", сподели Явор Колев и с това завърши разговора с Рени и Вяра в #Матине! 

А вие имайте едно наум в Интернет и гледайте #Матие отново и утре!