260 000 лв. струва премахването на Паметника на Съветската армия, съобщи пред БНТ областният управител на София Вяра Тодева.  Тя уточни, че самият паметник е на стойност 20 000 000 лева. 

Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в София. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента след като вчера започна демонтирането му от Княжеската градина.

Решението е на областната управа, заради лошото му състояние. Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация.

"Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметника беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви областният управител на София Вяра Тодева.

По думите й при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

"От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника", уточни още Вяра Тодева.

Сумите, които предстоят да бъдат предприети като ангажимент са на стойност 260 000.

"Това е сумата без самата реставрацията. След като приключи с демонтажа, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.

Тя обясни, че вчера е сключена застраховка за трети лица за безопасност.

"Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община е за 59 дни да бъде готово всичко. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там", подчерта Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

Възстановена е тази сутрин работата по демонтажа на паметника. Докаран е нов кран, има работници на място, които режат части от композицията. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента в Княжеската градина. Без произшествия премина нощта, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента.