В България всяка трета жена е жертва на домашно насилие. Това каза в Бургас вицепрезидентът Илияна Йотова. В морския град тя откри конференция "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие".

Йотова информира, че от домашно насилие в Европа всеки ден умират десет жени, а 55 на сто от жените в Европейския съюз са били жертва на посегателство. Тя уточни, че данните са от статистическата служба на Европейската комисия "Евростат".

Йотова каза, че много от жертвите на насилие в България отказват да съдействат на полицейските органи заради страх и срам. Според нея наказанията на извършителите на такъв вид престъпления трябва да станат по-сериозни.

Посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс заяви, че жертвите на сексуално насилие имат нужда от специални мерки, тъй като те се справят най-добре, когато получат специализирана помощ и съдействие. В Бургас преди две години бе изграден първият в страната център за помощ на жертви на сексуално насилие. Той предоставя подкрепа на жертви на сексуални посегателства в първоначалния, най-труден момент след травмиращия инцидент. На конференцията днес бе представен натрупаният двугодишен опит на центъра.

Сексуалното насилие е проблем на съвременното общество, който обхваща и деца. До момента центърът е работил с повече от 60 жени и момичета. От такива центрове има смисъл и тази услуга е необходима, каза кметът на Бургас Димитър Николов.