Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Това означава, че над 1 млн. жени са пострадали, а над 1 млн. мъже в България са насилници. Тези стряскащи данни бяха оповестени от зам. областният управител на Смолян Адриан Петров по време на семинар на тема "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие", който се проведе в Смолян.

Данните, които бяха обявени, са от статистика на неправителствения сектор. Петров отбеляза, че и мъже също стават жертви на домашно насилие, а от насилието в семейството най-вече страдат децата.

"Според изследване на Световната здравна организация, 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие. Повече от 1/4 от всички момичета по света са били принудени да сключат граждански брак преди да навършат 18 години", коментира още зам. областният управител.

Петров подчерта, че именно задължение на институциите е темата за домашното насилие да бъде изкарана на преден план, да бъдат очертани и да се намерят механизмите, с които да се борим и да се справим с този бич за обществото ни.

Мероприятие бе организирано от Фондация "Асоциация Анимус" и е част от националната инициатива за популяризиране и подобряване работата, свързана с домашното насилие.

Инициативата е подкрепена от Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество, и е в контекста на обсъжданите нужди от законодателни промени в областта на насилието над жени, домашното насилие и необходимостта от подкрепа на жертвите на домашно насилие.