ВСС обсъди на извънредно заседание Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, предаде Агенция "Фокус".

Членовете на ВСС коментираха, че в него се поставят укори към работата на Съвета, но част от тях са адресирани и към законодателната и изпълнителната власт.

Те се обединиха около извода, че най-важната препоръка в Доклада е институциите, включително ВСС, да въведат и да спазват ясни стандарти за назначенията, за дисциплинарните производства и при реформата на съдебната карта.

Обърнато бе внимание на предстоящите законодателни промени, които ще облекчат работата по атестирането на магистратите, кариерното им развитие и дисциплинарните производства.

Отбелязано бе също, че в Доклада са отчетени и успехи на Висшия съдебен съвет като мерките за преодоляване на проблема с натовареността на магистратите, въвеждането на централизирана система за случайно разпределение на делата, създадената норма за измерване на натовареността на магистратите и други.

За първи път становища по Доклада изразиха и членове на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет – Хайгухи Бодикян от Българска съдийска асоциация, Любомир Герджиков от Сдружение „Сефита”, Владислав Славов – председател на Съюза на юристите в България, Радостин Радков от Асоциацията на българските административни съдии, Любомир Авджийски – от Институт за пазарна икономика, и Божидар Кънев от Камарата на независимите оценители в България.

Представителите на професионални и неправителствени организации направиха конкретни предложения за справяне с проблема със съдебните експертизи, за прилагане на алтернативни способи за решаване на спорове, за приложението на електронното правосъдие, в следващия Доклад на ЕК да се обърне внимание на постигнатото в административното правораздаване и други.

Правният експерт Любомир Авджийски бе особено критичен, като посочи всички негативни констатации в доклада и заяви, че той показва, че ВСС не може да изпълнява почти нито едно от своите задължения. Той дори призова главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка и да остави обществото да извърши съдебната реформа.

Всички набелязани мерки ще бъдат обсъдени на насроченото за 11 февруари 2016 г. заседание на ВСС, след което ще бъде предложено да залегнат в Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 27.01.2016 г.