В Сливен има и пропадания на основни булеварди. Пороен дъжд вали и в София. В община Неделино пък може да бъде обявено бедствено положение.
До края на това денонощие в областите Кърджали и Хасково Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от най-висока степен – червено за интензивни валежи, а в цяла Източна България е в сила код „оранжев”, отново за интензивни валежи.

Валежите в Златоград през последното денонощие достигнаха 107 литра на квадратен метър, съобщиха от Метеорологичната станция на връх Рожен, цитирани от БТА. В Смолян обилният дъжд е 76 литра на кв. м, в Широка лъка - 86 литра, а в района на Рожен - 94 литра. 
90 литра на квадратен метър е количеството на дъжда за последните 24 часа в Бургас, в Сливен – 31 л/кв.м.. 

В Поморие обстановката е усложнена, тъй като помпените станции функционират, но не могат да поемат големия дебит вода, причинен от валежите. Наводнени са участъци от десет улици. Нивото на водата там достига до 40 сантиметра. Получени са сигнали на тел.112 за наводнени приземни избени помещения. Към настоящия момент валежът продължава, което не дава възможност за цялостно извършване на отводнителни мероприятия.

Измерванията на метеорологичната станция показват 118 литра за последните 24 часа в родопското село Манастир. В отделни места в планинския регион дъждът  надвишава месечната норма на валежите според метеоролози.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев съобщи, че нивото на едноименния язовир е 10 метра под преливника, като то се следи следи на всеки час. "Покачването е минимално и гражданите могат да бъдат спокойни към момента", увери той. Има обаче свлечени земни маси на главен път Долен – Златоград.

В община Неделино пък има активизирали се около 30 свлачища, най-тежко е положението между махалите Горен и Долен Върли дол и Ангелови колиби – Крайна, където е затворен пътят. Кметът Стоян Беширов възнамерява да информира областния управител инж. Стефан Стайков за обстановката в общината, за да се реши какви действия да се предприемат оттук нататък, като не изключва да бъде обявено бедствено положение.

Обилните дъждове, около 20 литра на кв. м, наводниха улици в Сливен и предизвикаха километрични задръствания. По основните артерии има и пропадания, съобщи Снежана Кънева - главен експерт в Общинския отдел "Сигурност и управление при кризи".
Огромни локви в района на булевард "Бургаско шосе" блокираха и тролейбусния транспорт. Екипи на полицията и на общинския отдел за реагиране при бедствия извършват организация на движението в проблемните райони и пренасочват автомобилите по обходни маршрути. Активирано е било и свлачище в района на село Бяла.

От пресцентъра на МОСВ пък съобщиха, че системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа е обявила оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово. Според актуалната информация, постъпила от Системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица на базата на European Flood Alert System (EFAS), се очаква преминаване на високи води по река Арда. По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват на 29 и 30 октомври 2012 г.

В София също валя проливен дъжд. Общо 53 са постъпилите сигнали на тел. 112, свързани с обилния дъжд, съобщиха по-късно от пресцентъра на Столична община. Най-многобройни са сигналите от районите „Красно село”, „Триадица”, ”Витоша” и „Красна поляна”.
Кметът Йорданка Фандъкова разпореди на Столичния инспекторат съвместно с фирмите, ангажирани с почистването на града, да следят състоянието на уличните шахти, както и да работят по бързото отстраняване на падналите листа и клони от бурята.

В Благоевградска област най-сериозна е ситуацията при гоцеделчевското село Брезница, където е създаден временен щаб с кмета на Гоце Делчев, кмета на селото и началника на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Гоце Делчев. Няма обаче опасност от разрушения.

Времето е много опасно при червен код, предупреждават от НИМХ, цитирани от БГНЕС. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки, съветват метеоролозите.

Прогнозата

Анкета: Как се справят общините при силен дъжд?