Това заяви д-р Любомир Кулински, директор „Контрол на храните” в Агенцията по безопасност на храните, цитиран от "Фокус".

„Млечните сосове, които се слагат на сандвичите и пиците, ако бъдат оставени извън хладилник при тези температури, крият сериозна опасност от размножаване на вредни микроорганизми”, обясни д-р Кулински. Той подчерта, че целият наличен ресурс на Агенцията по храните по морето извършва масови проверки на обектите.

Преди година в Петрич осем деца бяха приети в местната болница с хранително натравяне след консумация на дюнери. Тогава стана ясно, че именно в млечно-майонезения сос, приготвян на място, както и в пилешкото месо за дюнерите, са открити патогенни стафилококи.

„Тази и следващата седмица на Черноморието работят и няколко външни екипа, които извършват допълнителни проверки”, уточни д-р Любомир Кулински и бе категоричен, че проверките са изненадващи за собствениците на търговските обекти.

Инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните са проверили през изминала седмица 4857 обекта, издали са 348 предписания и са съставили 133 акта, като временно са спрели дейността на 7 обекта, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.
Иззети са 460 килограма хранителни продукти, 32 яйца и 20 000 буркана (консерва "Фиферони"), тъй като в тях се влагало вода от локален водоизточник, който не отговарял на наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Вчера пък от БАБХ съобщиха, че стафилококи в сурови кюфтета, както и при една от готвачките в туристическия комплекс "Барите" край Варна, са причината за хранителното натравяне на 23-ма петокласници от Добрич през миналата седмица. 16 от децата бяха приети в болници.