Десетки щъркели са открити покосени край електропроводи до варненското село Въглен. Това е поредният случай, при който птиците от защитения вид стават жертва на волтова дъга, предаде bTV.

При обход на района инспектори от РИОСВ откриват 27 мъртви птици, но броят им вероятно е доста по-голям.

"При лоши метеорологични условия търсят безопасно място, където да нощуват - едни от тези места са точно стълбовете, обясни Санял Кръстева от дирекция"Превантивна дейност" в РИОСВ Варна.

Според кмета на Въглен Георги Господинов селото е център на пристигане и заминаване на птиците.

РИОСВ издава предписания на "Енерго Про" да обезопаси мрежата с пластмасови предпазители, платформи или повдигане на гнездата.

"През последните дни електроразпределителното дружество отчита засилено струпване на щъркели по електропроводите, затова и днес в района служители поставят птицебрани по електропреносната мрежа.От началото на годината са поставени над 600 птицезащитни устройства в Североизточна България", посочиха от енерго дружеството.

"По време на есенната миграция най-уязвими са младите птици. Това за тях е първи прелет, изключително неопитни са, изтощава ги като всички такива млади организми, кацат на неподходящи места", обясни Ивайло Иванов от Дружеството за защите на птиците.

Птиците най-често се оставят на мястото, където са открити - докосването и преместването им е забранено, защото пренасят различни заболявания, обясняват еколозите.