Тицин, дегизиран като лидера на "Атака", дойде на протеста с двете си дъщери.

Под възгласи "Браво" той бе отведен за 20 минути от униформени за проверка на документите му, защото се разхождаше в зоната за сигурност между огражденията и Народното събрание.

Вижте снимки на Тицин като Сидеров

В стаичката за издаване на пропуски до парламента му е съставен протокол, в който се препоръчва да не прикрива самоличността си с маска, да не нарушава обществения ред и да спазва закона. (вижте по-долу видеорепортаж)

След като бе пуснат, Тицин коментира, че няма никакъв проблем с полицията и действията й са били закономерни. Той благодарил на униформените, че имат такова поведение и по време на всички протести, а отговорът бил, че щом протестът е културен, те няма как да не се държат по същия начин.

"Целта на акцията ми е изпълнена - Волен Сидеров с усмирителна риза, задържан от полицията", заяви Тицини и добави, че искал кадрите с отвеждането му да бъдат разпространени, цитира го БГНЕС.

"Полицаи задържаха Волен Сидеров, но след като установиха, че е Найо Тицин го пуснаха!", написа журналистът в профила си в социалните медии.

Заради информации в някои медии от МВР уточниха, че той не е бил задържан.

Днешният протест пред парламента е под наслов „Арестуване на парламента". Част от хората носят бели престилки като символ на "гражданското лечение", което трябва да оздрави политиката, като прогони мафията и „сидеровщината" от нея.

Имунитета на Сидеров

Граждани внесоха днес сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, както и до Софийска градска прокуратура, с искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и подвеждането му под наказателна отговорност, предаде „Фокус”. Сигналът е придружен от подписка с 3121 подписа с три имена и ЕГН на граждани.

Идеята за подписката се роди миналата седмица при една блокадите на Орлов мост. Подписите са събирани за три вечери. Юристи са подготвили сигнала до Цацаров.

В интернет има още една подписка с искане за сваляне имунитета на лидера на "Атака".

Вчера самият Сидеров призова с отворено писмо Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев да кажат дали има основания за това. Националистът подчерта, че депутатски имунитет се сваля само при данни за извършено престъпление.

Междувременно днес БСП и ДПС потвърдиха, че с промяна в правилника на НС Сидеров вече няма да отговаря за парламентарната етика. Ще бъде обособена още една комисия, в която ще влизат етиката и вероизповеданията. Досега за етиката на депутатите се грижеше комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси, за чийто председател беше избран лидерът на "Атака". Назначението му предизвика остра обществена реакция, включително от президента.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Зависимо ли е правителството от "Атака"?