Военнослужещи от Военноморските сили унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море днес, съобщават от Министерството на отбраната.

Това е второто взривно устройство, което военните обезвреждат в рамките само на два дни.

Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в щаба на ВМС в 17:05 часа вчера от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан на 14.8 морски мили източно от нос Кочан от моторен кораб, плаващ под украински флаг.

Хидрографската служба на ВМС е излъчила навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След изчисления от експерти в щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е определен район на търсене, в който действат дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и дежурният кораб - базов миночистач "Прибой", с командир капитан III ранг Станислав Георгиев от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Екипажът на вертолета локализира обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб. На борда на базов миночистач "Прибой" военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Петър Найденов класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение.

В 14:40 ч. боеприпасът е унищожен с контролиран взрив от групата водолази - взривчици.

ВМС поддържат готовност за противоминни действия.

Ден по-рано Военноморските ни сили унищожиха и плаваща мина на 200 метра от брега срещу село Тюленово.