Той уточни пред Нова телевизия, че ако военнослужещите желаят, това може да стане със съответния гратисен период.

В края на 2011 година парламентът въведе критерий възраст за пенсионирането на военни. Според закона хората, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи и при навършване на 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания, и 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания. За бригадните генерали и генералите - пределната възраст е съответно 58 и 62 години.

Военните протестираха срещу новия закон. Заговори се и за засилено напускане на военнослужещи, за което призна и върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев. Предишният военен министър Аню Ангелов обаче отричаше напускането на военни да е по-голямо от предишни години.

Настоящият министър на отбраната коментира, че състоянието на въоръжените ни сили предизвиква загриженост. Той даде за пример авиацията, където дълго време не е осигурявано необходимото.

„Доброто е, че нямаме основание да се съмняваме в способностите на българските въоръжени сили, които са в състояние да изпълнят задълженията си, но с много голямо напрежение за личния състав”, добави Ангел Найденов.

Новият министър на отбраната призна, че България има нужда от нов тип многоцелеви изтребител, но няма средства да си позволи това в момента. Той отчете, че всички сектори се нуждаят остро от пари, но че това не трябва да е непрекъснато извинение за орязването на проектите за модернизацията на българската армия.

Министър Найденов съобщи, че няма да се закрива полигона в Змейово. Според него няма нито един аргумент за закриването му. Засега не са подадени никакви доказателства, че причина за замърсяването в Стара Загора е военният обект, посочи той.

Преди дни въпросът бе подложен на местен референдум, който се провали заради ниска активност на гласоподавателите.