Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Като депутат от Хасковска област и и от името на ПГ на "БСП за България" поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени“, каза Йончева и поясни, че хората са изплашени.

Тя обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско.

"В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева. По думите й в града са поставени 16 водоноски. Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба.

Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици.

"Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата“, посочи говорителят на БСП.
По думите й две поредни години се отчита завишение на урана.

"Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години“, попита още Елена Йончева. Тя изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.

Председателят на Парламента Димитър Главчев й отне думата.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов взе отношение и заяви, че не може ораторите от тази трибуна да внушават изводи по повод изслушване. Кирилов призова да се спазва времето и смисъла на съдържанието на изказването на становището на вносител.

Трима министри отговарят пред парламента на въпроси за урана във водата на Хасково и Първомай. Изслушването е по настояване на БСП. Целта на изслушването е да се разберат предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението.

На 13 април Междуведомствената работна група, съставена от експерти на трите министерства, препоръча водата в Хасково да не се използва за питейни цели. Депутатите от левицата обаче посочват, че тези препоръки са изпълнени 5 месеца след първите констатирани превишения на допустимите стойности и се съмняват, че информацията е крита предизборно.