Известният онколог и лъчетерапевт проф. д-р Йордан Тодоров - една от емблемите на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", е починал внезапно на 18 юли, съобщиха колегите му от лечебното заведение. 

По думите им, цели 44 години от трудовия му път са били свързани с болницата.

Проф. Д-р Йордан Тодоров е роден на 7.04.1936 г. в с. Долни Луковит. Завършва гимназия в София, а след това и Медицинския университет в столицата. Четири години работи по разпределение в село Миковица. След това за година и половина е част от екипа на тогавашното Министерство на здравеопазването. В Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" постъпва през 1966 г. при проф. Митров.

Любимец на пациентите и изключително уважаван от колегите си, той оставя дълбока диря в историята не само на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", но и на лъчелечението в България като цяло. Днес многобройните му ученици продължават неговото дело и развиват Отделението по лъчелечение и метаболитна брахитерапия към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Дълбок поклон пред един голям човек и лекар, пишат още колегите на проф. Йорданов.

Поклонението ще се извърши на 23 юли от 10:30 часа в Ритуалната зала на Траурен комплекс "Мира".