Владислав Горанов не живеел в имот на фамилия Домусчиеви. Жилището е предоставено от неговия кръстник и кръстник на двете му деца. Двамата се познавали от 20 години и нямало конфликт на интереси. Финансовият министър дойде в парламента, за да обясни пред медиите "завъртялата се" тема за прокурорска проверка срещу него по сигнал, че обитава апартамент, предоставен му от бизнесмен, при това срещу символичен наем.

"Твърдо заявявам, че този конкретен имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, с техния бизнес или с техните собствености", обяви Горанов и уточни, че жилището му е предоставено за безвъзмездно ползване още през 2012 г. от близък, по думите му, роднина.

Има възложена от прокуратурата проверка в антикорупционната комисия и, ако от там изискат информация, финансист номер 1 бил готов да предостави всичко необходимо.

"Нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно", заяви Горанов. Проверката, според него, е най-нормалното действие при положение, че има подозрения за нещо нередно. Поводът за нея била декларацията, която той подал през април в законовия срок. В нея Владислав Горанов е описал факти и обстоятелства, сред които и ползването на този имот - "с ясното съзнание, че, според моите оценки не представлява конфликт на интереси", обясни финансовият министър.

Той не знае защо е тази проверка и защо точно сега при положение, че живее там вече шест години. Ако някой търси политическа интрига - това е начинът, аз не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно, подчерта Горанов. По думите му никой не е защитен и не трябва да бъде защитен.

Има възложена проверка в КОНПИ, ако те го изискат от мен ще предоставя цялата информация, всички факти и обстоятелства", обясни министърът. "За мен винаги истината и спазването на закона са били на първо място", каза още той.

В отговор на въпроса защо не си купи жилище, за да няма спекулации и проверки, Горанов отговори: "Позволете ми аз да си управлявам бита, както намеря за добре". Той запази и лично пространство като не упомена кой е кръстника му.