Главен комисар Росица Димитрова, директор на на Главна дирекция Гранична полиция (ГДГП), стана кръстница на новия патрулен кораб "Балчик", който се включва в наблюдението на морската ни държавна граница и в съвместни операции на Европейската агенция за европейска и брегова охрана "Фронтекс". На церемония на Морската гара в Бургас Димитрова пожела на новия кораб "Балчик" попътен вятър, безаварийно плаване, а на екипажа - да бъдат славен пазител на границата и на Европа.

Още снимки вижте тук >>> 

Надеждната охрана, контролът и наблюдението на външните граници на Европейския съюз, както и гарантирането на правото на свободно придвижване в европейското пространство и пълното прилагане на Шенгенските стандарти - това са предизвикателствата на днешния и утрешния ден, пред които се изправяме ние. Всички тук споделяме обща кауза, гарантиране на сигурността, разбирателството и неприкосновеност на морското пространство, посочи Димитрова. 

"Балчик" е първият кораб, получен от 13 години насам в резултат на изпълнен от Главна дирекция "Гранична полиция" проект "Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб - Оборудване за ФРОНТЕКС", финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Индикативна годишна работна програма 2018 на Фонд "Вътрешна сигурност". В изпълнение на проекта е проведена обществена поръчка и е подписан договор между ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония. Съгласно сключения договор, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен кораб са в размер на 30 580 851 лева.

Граничният патрулен кораб, построен в корабостроителницата на Baltic Workboats, е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница на Република България, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, припомня БТА. В края на април 2023 г. той е доставен, извършено е обучение на служители на ГДГП за експлоатация и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е приет и зачислен в щата на Главна дирекция "Гранична полиция". 

Снимка: БТА

"Този невероятен 45-метров патрулен кораб е построен в корабостроителница в Естония. Нашата корабостроителница е една от най-иновативните в североизточна Европа. За 23 години дейност сме построили повече от 250 кораба - патрулни, военноморски, пилотни лодки, влекачи, изследователски кораби и др.", каза Юри Таал, член на Управителния съвет на корабостроителницата. 

Той посочи, че на "Балчик" се съчетават най-новите постижения в проектирането и строителната практика на патрулни кораби с най-модерни технологии. Корабът е с изключително добра плавателност и маневреност. Плавателният съд поддържа максимална скорост от 30 възела, като същевременно има много нисък разход на гориво. 

Юри Таал благодари на българската "Гранична полиция" за доверието и за доброто сътрудничество. Той подари два умалени модела на кораба "Балчик" - на главен комисар Росица Димитрова и на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Снимка: Булфото