Бившият председател на Съюза на съдиите в България, Мирослава Тодорова, беше понижена за две години в районен съдия.

Съветът е призван да защитава независимостта на съдебната власт, а не да се превръща в наказателен отряд за преследване на отделни магистрати", пишат до съдебните кадровици от неправителствените правни организации, информира БНР.

Като изразяват възмущението си от решението на съдебните кадровици, представителите на неправителствените организации го определят като част от целенасочена кампания срещу магистрат, който демонстрира откритата си критична позиция срещу статуквото в съдебната власт, защита на независимостта и честта на съдийската професия.

Те виждат в случилото се поредното доказателство за крещяща нужда от структурни промени в начина, по който работи ВСС и по-специално разделянето му на колегии - за съдии и за прокурори и следователи.

ССБ: Обособяването на две колегии във ВСС не търпи отлагане

Начинът на вземането на решението, с което на съдия Мирослава Тодорова беше наложено дисциплинарно наказание за пореден път поставя под съмнение способността на ВСС да упражнява своите правомощия по защита на независимостта на съдебната власт и осигуряване на нейното ефективно управление.

Това се казва в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до членовете на ВСС и до вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Въпросът за независимостта на съдебната власт, включително от неправомерно влияние и корупция, винаги е бил неразделно свързан с темата за структурата на Висшия съдебен съвет“, пишат съдиите.

Факт е, че независимо от персоналния си състав, от момента на създаването си, до днес Висшият съдебен съвет винаги е бил упрекван в зависимост, клиентелизъм и политически конформизъм.

Това означава, че не персоналният му състав е причината за днешното трагично състояние на съдебната система, а моделът, по който той е устроен и функционира, се казва в писмото, което завършва:

Заявяваме, че представители на Съюзът на съдиите в България няма да участват в заседанията на Гражданския съвет при ВСС докато не се вземат необходимите мерки за разделянето му, а ще изготви цялостен анализ на дейността на ВСС и настойчиво ще продължи да демонстрира непримиримост към системните недостатъци в нея".