Участъкът, в който стана тежката катастрофа на магистрала "Струма", все още няма Акт 16. Причината е, че не са приключили отчуждителните процедури. Това установи нашата проверка, заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. 

По думите й, докладът, който тя възложи да бъде изготвен след катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души, е готов. Той е показал, че състоянието на пътя е добро. 

"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", добави Комитова.

Регионалният министър уточни, че същите две фирми, които са спечелили конкурса за подновяване на маркировката, е трябвало да се погрижат и за сигнализацията в участъка. По думите й, мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

"Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие. Като първи мерки, които можем да предприемем - те са няколко", каза още Виолета Комитова. 

По думите й, сред първите мерки, които МРРБ може да предприеме е да отстрани щетите по пътя, да завърши маркировка, да оправи мантинелата и с КАТ да промени скоростта, както е заложена по проект - от сегашните 120 километра в час, на 90 километра в час. Дългосрочните мерки са да се подобри поддържането на пътната инфраструктура.

"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч. Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост", подчерта Комитова.

От Агенция "Пътна инфраструктура" вчера посочиха, че в следващите дни при подходящи метеорологични условия, в района на пътния инцидент с автобуса от Северна Македония ще бъде направена смяна на мантинелите и ремонт на настилката, увредена от пожара. По тази причина най-рано до петък - 3 декември, ще бъде възстановено движението в посока Благоевград при 31-ви км на магистрала "Струма", посочиха от АПИ. Дотогава движението от пътен възел "Боснек" до пътен възел "Старо село" (от км 31+180 до км 32+952) за Благоевград ще се осъществява двупосочно в платното в посока София.