На тържествената сесия на Столичния общински съвет по случай празника на Софи днес званието "Почетен гражданин на София" получиха строителният инженер Делчо Гюров, директорът на театър "София" Ириней Константинов, режисьорът Бина Харалампиева, композиторът Стефан Димитров, музикантите Васил Георгиев (Васко Кръпката) и Веско Ешкенази, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков, олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова, академик Георги Минчев и извънредният пълномощен посланик на САЩ у нас Ерик Рубин.

На заседанието званието "Почетен гражданин на София" получи Веско Ешкенази

Снимка: БТА

Градът ни празнува с вярата, надеждата, любовта и мъдростта, каза Фандъкова по повод празника. По думите й на фона на хилядолетната му история, нашите мандати са като мигване на окото. От гледна точка на човешкия живот обаче те са време, което не трябва да бъде пропилявано, посочи Фандъкова. За десет години начело на града построихме 42 км метро, подменихме 90 процента от автобусите и тролейбусите в града, превърнахме повечето паркове в приветливи и любими места, построихме сто нови сгради на детски градини и 21 училищни сгради, пет кръстовища на две нива и 80 процента от Околовръстния път. Казвам всичко това не, за да изтъквам какво съм свършила аз, а защото сме го вършили и заедно с много от вас в тази зала, допълни столичният кмет.

Лили Иванова е пък тазгодишният носител на Специална награда на Столичния общински съвет за изключителни постижения и принос в националната култура. След приза ИКАР, който Примата на българската естрада получи през май за цялостно творчество, отличието от столичните общинари е поредното признание за легендата на българската попмузика.

Тържествата в София започнаха и с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в храм "Св. София - Премъдрост Божия" , бе отслужена Архиерейска света Литургия. През целия ден столицата на София ще празнува с различни събития.

На заседанието званието "Почетен гражданин на София" получи директорът на театър "София" Ириней Константинов.

Снимка: БТА

На заседанието званието "Почетен гражданин на София" получи Ерик Рубин - посланик на САЩ, наградата получи Джъстин Фридман(ляво), заместник посланик от кмета Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА

На заседанието Почетен знак на СО получи Ирит Лилиан посланик на Израел

Снимка: БТА

На заседанието званието "Почетен гражданин на София" получи алпинистът Николай Петков

Снимка: БТА

На заседанието званието "Почетен гражданин на София" получи алпинистът Дойчин Боянов.

Снимка: БТА

На заседанието званието "Почетен гражданин на София" получи академик Георги Минчев

Снимка: БТА

Почетен гражданин на София стана и режисьорът Бина Харалампиева

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс също бе наградена

Снимка: БТА

Композиторът Стефан Димитров също бе отличен

Снимка: БТА

Олимпийската шампионка Здравка Йорданова с наградата

Снимка: БТА

Строителният предприемач Делчо Гюров